Když se platí jen za pití a jídlo je zdarma
Na řeckém ostrově Kalymnos jsme seděli v přístavní taverně. Byli jsme tři. Trochu jsme se napili a hodně přejedli. Účet byl na 12 euro.
Víte, co je meze? Jsou to takové drobnosti k snědku, které se podávají jako předkrm, nebo k zakusování při popíjení alkoholických nápojů.
Nejlepší bude ocitovat heslo z Wikipedie
Meze je výběr malých předkrmů podávaných v oblasti Blízkého východu, na Balkánu a v části Střední Asie k alkoholickým nápojům. V levantské, kavkazské a balkánské kuchyni se meze často podává jako úvod pohoštění o vícero chodech.
Je běžné, že v Řecku dostanete ke sklence alkoholu drobné meze. Olivy, oříšky, sýr, rajče, okurku. Prostě kdovíco. Taková drobnost k pití. Nic extrémního.
Na Kalymnosu jsme ale náhodou narazili na meze tavernu, která koncept meze převedla do extrému.
Byl čtvrteční večer. Hledali jsme, kde se najíst. Taverna v rohu přístavu vypadala dobře. Obsluha dva chlapi, jeden za barem, druhý lítal na place. Když se konečně u nás zastavil, chtěli jsme jídelní lístek. Řekl, že nemají. Že nejsou restaurace. Je možné si objednat pití a k tomu nosí meze.
Co lidé kolem mají na stolech jsme viděli. Zůstali jsme. Objednávka půl litru vína a limonáda.
Pití dorazilo hned a s ním se na stole začalo objevovat meze. Sýr, salámy, naložená klobása, bramborový salát, salát ze zelí, olivy, malé karbanátky keftedes, plněné vinné listy, tzatziki, rajčata, okurky, pita chleba…
Než padl půllitr vína, měli jsme představu, co znamená meze a byli jsme celkem najedení.
Další víno, voda místo limonády a pokračoval koncert. Humus, imám z lilku, fazole gigantes, saganaki, tyrokafteri, pečené papriky…
Už jsme byli jídlem zničení, ale ještě přišel talíř grilovaného bůčku a krkovice. Oboje vynikající.
Museli jsme už jít, od rána nás čekalo větrné počasí. Stejně jsme byli jídlem zničení...
Nevěděli jsme, co to bude stát. Připraveni jsme byli skoro na všechno.
Ne však na 12 euro. Jídlo se nepočítá, to bylo jen meze. Tedy dva půllitry vína a limonáda. Voda se nepočítá, jsme v Řecku.
Přišli jsme si jak v Jiříkově vidění. Ale vzhledem k tomu, že taverna fungovala i druhý den, žert to asi nebyl.
1560
Související články
Plavba po neznámých řeckých ostrovech
Plavba po neznámých řeckých ostrovech
Na květen jsme vypsali dvě one way plavby po neznámých ostrovech v Egejském moři. Budeme se vyhýbat turistickým lokalitám, místům již navštíveným, půjde o plavbu objevitelského charakteru. Téměř...
Nejkrásnější přístav
Nejkrásnější přístav
Na fotografii vidíte asi nejkrásnější a nejlépe chráněný přístav. Vznikl v přirozené úžině, kterou kryjí dva ostrůvky. Kolem přístavu barevné domky a restaurace. A můžete zde koupit snad nejlepší olivový olej na světě.
Řadící páka na charterové jachtě
Řadící páka na charterové jachtě
Podívejte se, jak vypadá řadící páka na jachtě, která je v charteru. Jedná se o Bavarii 46 z roku 2014. Zkuste si tipnout, ve které zemi je tato jachta provozována.