Když se platí jen za pití a jídlo je zdarma
Na řeckém ostrově Kalymnos jsme seděli v přístavní taverně. Byli jsme tři. Trochu jsme se napili a hodně přejedli. Účet byl na 12 euro.
Víte, co je meze? Jsou to takové drobnosti k snědku, které se podávají jako předkrm, nebo k zakusování při popíjení alkoholických nápojů.
Nejlepší bude ocitovat heslo z Wikipedie
Meze je výběr malých předkrmů podávaných v oblasti Blízkého východu, na Balkánu a v části Střední Asie k alkoholickým nápojům. V levantské, kavkazské a balkánské kuchyni se meze často podává jako úvod pohoštění o vícero chodech.
Je běžné, že v Řecku dostanete ke sklence alkoholu drobné meze. Olivy, oříšky, sýr, rajče, okurku. Prostě kdovíco. Taková drobnost k pití. Nic extrémního.
Na Kalymnosu jsme ale náhodou narazili na meze tavernu, která koncept meze převedla do extrému.
Byl čtvrteční večer. Hledali jsme, kde se najíst. Taverna v rohu přístavu vypadala dobře. Obsluha dva chlapi, jeden za barem, druhý lítal na place. Když se konečně u nás zastavil, chtěli jsme jídelní lístek. Řekl, že nemají. Že nejsou restaurace. Je možné si objednat pití a k tomu nosí meze.
Co lidé kolem mají na stolech jsme viděli. Zůstali jsme. Objednávka půl litru vína a limonáda.
Pití dorazilo hned a s ním se na stole začalo objevovat meze. Sýr, salámy, naložená klobása, bramborový salát, salát ze zelí, olivy, malé karbanátky keftedes, plněné vinné listy, tzatziki, rajčata, okurky, pita chleba…
Než padl půllitr vína, měli jsme představu, co znamená meze a byli jsme celkem najedení.
Další víno, voda místo limonády a pokračoval koncert. Humus, imám z lilku, fazole gigantes, saganaki, tyrokafteri, pečené papriky…
Už jsme byli jídlem zničení, ale ještě přišel talíř grilovaného bůčku a krkovice. Oboje vynikající.
Museli jsme už jít, od rána nás čekalo větrné počasí. Stejně jsme byli jídlem zničení...
Nevěděli jsme, co to bude stát. Připraveni jsme byli skoro na všechno.
Ne však na 12 euro. Jídlo se nepočítá, to bylo jen meze. Tedy dva půllitry vína a limonáda. Voda se nepočítá, jsme v Řecku.
Přišli jsme si jak v Jiříkově vidění. Ale vzhledem k tomu, že taverna fungovala i druhý den, žert to asi nebyl.
1446
Související články
Plavba přes Atlantik. Kdy je čas vyplout
Plavba přes Atlantik. Kdy je čas vyplout
Jednou tak vyrazit přes Atlantik a strávit zimu v Karibiku. To je přání mnohého z majitelů jachet. Pokud má běžně jachtu například v Řecku, má před sebou plavbu dlouhou nejméně 5500 mil z Atén. To je pořádná porce. Kdy je třeba vyrazit?
Kotvení v bočním větru mezi lodě
Kotvení v bočním větru mezi lodě
Plujete v Řecku, potřebujete zakotvit a zajet mezi lodě. Fouká solidní boční vítr. Jak na to, aby vás vítr nesnesl na závětrnou jachtu?
Stojí Loutra na Kythnosu za návštěvu?
Stojí Loutra na Kythnosu za návštěvu?
Loutra na severovýchodě Kythnosu. Teplý pramen vtékající do moře a jen 25 mil od Lavrionu. Je to ideální zastávka na čtvrteční večer před koncem charteru?