Jak se líbí ceny na ostrovech jižně od Trogiru?
Před dvěma dny jsme v článku Poroste tento strom až do nebe psali o cenách na chorvatských ostrovech jachtaři hojně vyhledávaných. Nyní přinášíme reakci na článek našeho dalšího pravidelného čtenáře, který je na Jadranu častým hostem. Jde tedy o další nezávislý pohled na stejné téma.
Dovolím si v krátkosti reagovat na článek Porpste tento strom až do nebe.
Byl jsem na jihu letos už 4x a musím se přiznat, že cenotvorba jižně od Trogiru vykazuje stejné zákonitosti… Obligátně molo ve Visu na stejnojmenném ostrově pro 43 stop dlouhou jachtu - 105 Euro / bojka 42 Euro, cena za večeři běžně dosahuje hodnot 100 Euro za hlavu (ano, i s vínem, kávou a předkrmem…) a o vybírání v zátoce Vinogradišće na Pakleni otoci i přes den za uvázání se na bojce ani nemluvím. Či poplatků za národní park na Mljetu nebo na Lastovu způsobem zaplať 2 dny a třetí máš zdarma (což nikdo neužije neb se musí také vrátit na pobřeží…).
Přijde mi však letos, že lidí je výrazně méně. Jezdím ve stejné termíny řadu let a tak vnímám, že lodí je na kotvištích tak o 30% méně. V restauracích (těch co si cíleně vybírá) si člověk sedne už i bez rezervace dva dny dopředu apod.
Obdobná situace panovala i v ACI v Trogiru, kde známý z charterovky procedil přes zuby, že sice přistane 30 letadel denně ve Splitu, ale že to ve městě nevidí (nemluvě o tom, že zmenšil počet lodí o 7 s odkazem na to, že není schopen zajistit si techniky, co by chtěli pracovat, a tak raději bude mít méně lodí). Vnímá i pokles návštěvnosti v restauracích o cca 20% na pobřeží. Na ostrovech ještě výrazně více…
Jen se obávám, aby se nesnažili dohnat snížení objemu turistů ještě delikátnějším přístupem k cenotvorbě :)
Třeba se věci na nějakou dobu zase vrátí blíže k normálu. Restauratéři propustí námezdní sílu. Například na Sv. Klementu v restauraci Tonci v zátce Vlaka pracují Filipínci! Osobně mi to trochu kazí pocit z návštěvy Jadranu. Třeba opětovně naučí rodinné příslušníky doposud sedící u kávy pracovat, lehce sníží ceny (nebo alespoň nebudou zběsile zdražovat) a všeobecně se třeba i budou snažit o spokojenost hostů a nikoli pouze o rychlé vysátí co největšího objemu peněz s co nejmenšími náklady...
Honza
Poznámka redakce
Tolik tedy další aktuální pocit z návštěvy Jadranu, tentokrát jižně od Trogiru. Asi si všichni uvědomujeme, že cenotvorba je závisla na tom, kolik je zákazník ochoten dát. Dává-li, zdražuje se. jen se někdy může stát, že dojde přestřelení, jehož následky se pak budou delší dobu napravovat. Ale to je samozřejmě věc každého jednotlivce.
1437
Související články
Jedete na loď? Co s sebou?
Jedete na loď? Co s sebou?
Vyplouváte zanedlouho na charter do Středomoří? Teploty sice stoupají, to ale neznamená, že tak musí být stále. Víte, co je dobré si vzít s sebou?
287 metrů hloubka, dno pod hladinou moře
287 metrů hloubka, dno pod hladinou moře
Rozdíl mezi okolní krajinou a dnem jezera je podle současných měření 528 metrů. Může jít o nejhlubší jezero v Evropě. Vápencové stěny se zrcadlí v jezerní hladině. Proto se jmenuje Červené jezero.
Ve Verudě včera hořelo
Ve Verudě včera hořelo
V maríně Veruda u Puly včera vypukl požár na jedné z jachet. Požár v maríně se může velmi rychle šířit. Hořlavin je po ruce dost.