Search
× Search
3000 mil se zlomenou páteří
Daniel Vodička
/ Kategorie: Zajímavosti

3000 mil se zlomenou páteří

Na Lodních novinách se již objevila řada článků o dlouhých plavbách uplutých jachtaři s nejrůznějšími poraněními či poškozeními lodi nebo jejího vybavení. Tento příběh je také o nezdolné vůli a utrpení, jeho hrdinou ale není člověk. Od západního pobřeží Kanady plaval na havajský ostrov Maui se zlomenou páteří keporkak. Zmrzačený kytovec tak zdolal více než 3 000 mil.

Ve vodách poblíž havajského ostrova byl keporkak spatřen 1. prosince. Identifikován byl neziskovou skupinou BC Whales celkem snadno právě podle svého zranění. Samici velryby výzkumníci poznali podle nepřirozeně zkrouceného těla odpovídajícího zlomené páteři. To si velryba přivodila pravděpodobně kontaktem s lodí. Poprvé kytovce s tímto zraněním zachytil dron u kanadských břehů 7. září.

Velryby jsou schopné se ve vodě pohybovat celkem rychle a tisícimílové přesuny napříč oceány jsou pro ně běžné. To je ale řeč o zdravých jedincích. Rychlost jejich pohybu se liší podle druhu, ale má se za to, že krátkodobě mohou plavat rychlostí i přes 40 kilometrů za hodinu. Vyvinout takovou rychlost jim umožňuje silná ocasní ploutev.

Tu však dotyčný keporkak kvůli svému poranění nemohl použít, a tak podle Janie Wrayové, šéfky BC Whales, velryba v podstatě plavala prsa. K havajským břehům pak dorazila ve značně zbědovaném stavu.

Keporkaci často míří do teplých vod v blízkosti Havajských ostrovů kvůli rozmnožování. Tento kus však do tropického ráje absolvoval svou poslední cestu a čeká jej takřka jistá smrt. Jde tak o přesvědčivou ukázku síly instinktu a vzorců chování.

„Nikdy doopravdy nezjistíme, kolik úsilí musela tato samice při své cestě vynaložit, ale je na nás, abychom takovou houževnatost u jiného druhu respektovali a uvědomili si, nakolik tyto tvory ohrožujeme svými plavidly,“ napsala organizace BC Whales.

 

404
Na horu