Search
× Search
10926 metrů pod mořem
Theodor Anfilov
/ Kategorie: Zajímavosti

10926 metrů pod mořem

Američan Victor Vescovo překonal rekord v nejhlubším ponoru. Rodák z texaského Dallasu se ve své ponorce DSV Limiting Factor , jež sám Vescovo popsal jako “velice efektivní a spolehlivý výtah“ , dostal až na samé dno Mariánského příkopu. Ponořil se do hloubky 10 926 metrů, což je o 16 níž, než se povedlo komukoliv před ním.

Vescovo strávil v této hloubce čtyři hodiny (konkrétně 248 minut)  a stanovil tak nový rekord pro nejdelší dobu, kterou kdy strávil na dně oceánu jednotlivec.

Je teprve čtvrtým člověkem, který to dokázal. První úspěšnou expedicí byl v roce 1960 tým Američana Dona Walshe se švýcarským inženýrem Jacquesem Piccardem, v roce 2012 pak navštívil nehlubší příkop planety oscarový režisér James Cameron.

Don Walsh se mimochodem zúčastnil i Vescovovi expedice. Walsh byl na palubě potápěčské podpůrné lodi Pressure Drop, aby byl svědkem tohoto historického momentu.

Vescovo a jeho tým nyní podle stanice BBC věří, že objevil čtyři nové druhy korýšů a že v hloubce sedmi kilometrů zahlédl i tvora zvaného rypohlavec, o kilometr hlouběji pak dalšího neznámého tvora, podobného zástupcům čeledi terčovkovitých.

 

Na dně oceánu ovšem našel i známky lidské činnosti. Ještě před Vescovem se totiž dostala na místo igelitová taška a obal od cukrovinek. Potvrdily se tím studie japonských oceánografů.

 

Expedice Five Deeps Expedition je natáčena společností Atlantic Productions pro pětidílnou dokumentární sérii pro Discovery Channel, která má vyjít koncem roku 2019. Rozhodně se máme na co těšit.

 

 

5453
Na horu