Snadné vytažení rolovací hlavasky
Máte na lodi rolovací hlavní plachtu a při jejím vytahování se vždy zapotíte? Poradíme vám, jak ji vytáhnout s třetinovou námahou.
Vytahování rolovací hlavní plachty je obvykle ztíženo několika kladkami, přes které je veden outhaul. Toto lano, které plachtu vytahuje, je vedeno z jezdce na ráhně na kladku v zadním rohu plachty (1), zpět na kladku na jezdci (2), dále na kladku na konci ráhna (3), na které se láme do protisměru, prochází ráhnem ke stěžni, přes kladku vychází z ráhna (4), vede na kladku u paty stěžně (5) a minimálně přes jeden organizér (6) jde do stoperu u hlavní lukny. Jenom jestli si cestu přečtete až do konce, zatočí se vám hlava a zeslábnou ruce. Na všech těch kladkách musí být k…a tření.
Bez kladek na outhaulu se neobejdeme, proto je třeba je vynechat. Při vytahování hlavní plachty nechte v první chvíli dotaženou otěž a s lodí jeďte proti větru nebo na stoupačku. Pošlete fyzicky zdatného člena posádky (vytahovač) k ráhnu. Chytí outhaul na ráhně před jezdcem a zatáhne. Vytáhne plachtu ze stěžně přímo na ráhně. Potřebná síla zde bude výrazně menší, protože vynechá všechny kladky.
Vytahovač plachtu vytáhne ze stěžně, vrátí se do kokpitu, povolíme otěž hlavní plachty a dotáhneme outhaul přes vinšnu. No a odpadneme na kurz... Tímto způsobem snížíte námahu nejméně o 2/3.
Snadné, rychlé, jednoduché.
8200
Související články
Trimování jednoduše - kosatka
Trimování jednoduše - kosatka
V dalším dílu seriálu o trimu plachet se zaměříme na genu/kosatku. Vojta Sládeček začíná trimovacími prvky přední plachty. Bez nich se se těžko budeme vysvětlovat další věci.
Trimování jednoduše - hlavní plachta
Trimování jednoduše - hlavní plachta
U hlavní plachty máme, co se týká trimování, více možností. Níže je seznam jednotlivých trimovacích prvků a jejich vliv na tvarování, nebo ovládání hlavní plachty.
Trimování jednoduše - názvosloví
Trimování jednoduše - názvosloví
Pojďme se společně podívat na principy a způsoby trimování plachet. Pro začátek je dobré si připomenout obecné názvosloví, kterému je třeba rozumět, abychom věděli, o čem se vlastně bavíme.