Search
× Search
1700 lodí na startu!
Daniel Vodička
/ Kategorie: Novinky

1700 lodí na startu!

Viděli jste někdy více než 1700 lodí na startovní čáře? Včera to prvně viděl i vítěz Amerického poháru Ben Ainslie. Kde? Ne tak daleko od našich hranic.
Jen 320 km to je vzdušnou čarou z Dolního Dvořiště do Terstu, kde se o víkendu odjel 48. ročník slavné Barcolany. Závodu se zúčastnilo 1758 jachet! Slušné číslo na start jediného závodu. Také jde o nejpočetněji obsazený závod na světě.
Startovalo se v 1130, tedy o hodinu později, než bylo ve vypsání. Zdržení bylo způsobeno tím, že organizátoři čekali, až zeslábne bóra. S takovým počtem lodí na startu jsou poryvy přes 30 uzlů příliš. Nakonec se závodilo v nárazech bory mezi 15 a 25 uzly.
V krásných podmínkách zvítězila jachta Alfa Romeo, která zvládla projet celou trať za 59 minut a 59 sekund. Druhá skončila slovinská Maxi Jena Tempus Fugit. Deváté druhé místo pro Slovince. To již zamrzí. Parádní výsledek, ale jen krůček od vítězství. Třetí příčka patří jachtě Pendragon.
Závodu se zúčastnil i britský závodník Sir Ben Ainslie. Do Terstu přiletěl jen na skok. Startoval ve čtyři ráno v Anglii, kdy nasedl do soukromého aeroplánu a zamířil do Terstu. Po příletu naskočil na jachtu Ancilla Domini, dlouhou 80 stop. Nejprve jen vyvažoval, později si stoupl za kormidlo. Cílovou čáru protnul na 14. místě.
Pokud jste se závodu zúčastnili a máte zajímavé zážitky, napište nám je, my je rádi zveřejníme.

Celkové výsledky najdete zde.
3609
Na horu