showTop
× Search
Nejbezpečnější místo za plavby
Daniel Vodička
/ Kategorie: Technika plavby

Nejbezpečnější místo za plavby

Zkušený jachtař ví, kam umístit za plavby konvičku s čajem, kde má své místo hrnec s polévkou, kde se bude cítit bezpečně talíř s nakrájeným ovocem. U charterových posádek často tato znalost chybí.

Za plavby na plachetnici jsou v kuchyni jen dvě bezpečná místa na odložení čehokoli, co nechceme dát do skříňky. Je to dřez, pokud ho zaplníme tak, aby předměty v něm byly stabilní a vařič. Na ten se často zapomíná.

Přijdeme-li na palubu charterové jachty, je obvykle vařič v kuchyni zaaretovaný, aby se nemohl naklánět (uklízečkám se lépe myje). Jakmile povolíme aretaci (zástrčka dole pod troubou) vařič se může naklánět zprava doleva, podle náklonu lodě. Je to užitečná maličkost, která umožňuje vaření za plavby. Na vařiči by dále měly být nastavitelné packy, které fixují při vaření hrnec na místě. Tyto packy jsou na charterových lodích obvykle demontované a ztracené, nebo demontované a uložené ve skříňce či šuplíku poblíž.

Foto Hanse Yachts

Foto Hanse Yachts

Zeleně označená je západka, která fixuje vařič.
Chceme-li za plavby někam uložit hrnec s čajem, bude mu nejlépe právě na vařiči, pokud ho zafixujeme již zmíněnými packami. I při velkém náklonu bude hrnec na vařiči v bezpečí.

Samozřejmě platí pro vařič, který není zaaretovaný. To je třeba si vždy ověřit. Někteří suchozemští kuchyři (-ky) se u naklápějícího se vařiče cítí nejistě a rádi ho kdykoli to jde, zase zajistí. Pak ovšem výše zmíněné nepaltí…

Předchozí článek Kontrola takeláže před vyplutím
Další článek Navigace odhadem? Jaká je nepřesnost?
Vytisknout
1584

Poslední videa


Závodní jachting

Testy

Technika plavby

Vyhledat

Nejbližší události

«listopad 2025»
poútstčtsone
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
Na horu