Možná nevypadají lákavě, ale chutnají božsky
Plody moře buď milujete, nebo se jim velkým obloukem vyhýbáte. Pokud je však ochutnáte, zjistíte, že váš počáteční odpor byl zcela zbytečný. Prozradíme vám, které plody moře jsou kromě ryb, které se v našem jídelníčku vyskytují běžně, chuťově nejlepší.
Krevety
Krevety
zdroj: www.bookingthesea.com
Začněme klasikou. Mezi nejoblíbenější mořské plody patří krevety. Vybrat si můžete z mnoha druhů. Ty největší se nazývají garnáti, za nimi hned následují tygří krevety. Nejlepší chuť mají samozřejmě čerstvé. Ty kvalitní poznáte podle toho, že mají lesklou schránku beze skvrn a příjemně voní. Skvěle chutnají se zeleninovým salátem, česnekem a bílým vínem či máslem na křupavém pečivu.
Slávky
Slávky
Slávky
zdroj: www.bookingthesea.com
Tyto mušle se vyznačují mořskou vůní a jemnou slanou chutí. Jejich maso je pevné, pružné a obsahuje množství vitamínů a bílkovin. Nejčastěji se podávají vařené. Tepelně se upravují zaživa. Slávka by měla být před bodem varu uzavřená. Pokud se však po tepelné úpravě neotevře, nejíme ji, mohla by způsobit trávicí potíže. Výborně chutnají slávky vařené bez lastur na bílém víně s kořenovou zeleninou.
Chobotnice
Chobotnice
zdroj: www.bookingthesea.com
Skvělou chutí dají chobotnice rychle zapomenout na svůj nevábný vzhled. Nejčastěji se připravují jejich chapadla. Maso je tužší, má výraznou vůni a je výborným zdrojem bílkovin a omega-3-mastných kyselin. Chobotnici můžete vařit, smažit, péct i grilovat.
Kalamáry
Kalamáry
zdroj: bookingthesea.com
Znáte tradiční kalamárové kroužky? Pokud ne, nemusíte z nich mít strach. Chutnají výborně, a ještě k tomu obsahují veliké množství omega-3-mastných kyselin. Maso těchto hlavonožců je měkké, bílé, s jemně nasládlou chutí. Kroužky kalamárů se mohou smažit nebo plnit a následně péct.
Ďas mořský
Ďas mořský
zdroj: www.bookingthesea.com
A na závěr přeci jen přidáme i jednu rybu. Ale ne ledajakou. Ďas mořský není na první pohled zrovna pěkná ryba, ale jeho maso rozhodně patří k mořským delikatesám. Jeho chuť připomíná humra a jeho výhodou je i to, že kromě páteře neobsahuje žádné kosti.
Pokud toužíte po nezapomenutelné dovolené u moře, klikněte na www.bookingthesea.com, kde najdete širokou nabídku lodí nejen v Chorvatsku ale i po celém světě.
Článek je komerční prezentací.
6112
Související články
Z Dubrovníku do Černé Hory
Z Dubrovníku do Černé Hory
Jirka Pacák při plavbě z Šibeniku na Maltu zajel také do Černé Hory, respektive do Boky Kotorské. Jak vypadala úřední mašinérie při plavbě mimo Evropskou unii?
Přístavní manévry 2026 s vlastní kajutou
Přístavní manévry 2026 s vlastní kajutou
Na jaro příštího roku jsme připravili dva termíny kurzů přístavních manévrů, na kterých bude mít každý účastník k dispozici vlastní kajutu. Je to novinka v naší nabídce.
Poslední místo na kurzu přístavních manévrů
Poslední místo na kurzu přístavních manévrů
Na třídenních kurzech přístavních manévrů v Chorvatsku máme poslední volné místo. Kurz začíná již v neděli. Pro letošní rok poslední šance na zlepšení se.