Search
× Search
Na Murteru do Zameo ih vjetar
Daniel Vodička
/ Kategorie: Kam jet

Na Murteru do Zameo ih vjetar

Pokud se rádi dobře najíte, je Murter pro vás tou pravou destinací. Kvalita restaurací obecně je velmi vysoká a mezi ty nejlepší podniky je možné zařadit i trochu zastrčenou restauraci Zameo ih vjetar.
 

Zameo najdete jen necelých 100 metrů od hlavního náměstí v Murteru, přímo nad místní tržnicí. Přesto je restaurace tak trochu schovaná a mnohými opomíjená. Neprávem. Nabízí příjemné prostředí, výbornou obsluhu i vynikající kuchyni. To vše za ceny, které by v restauracích na mořském břehu byly považovány za dumpingové.

Pizzeria, bubizzeria, marisqueria

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

V restauraci je akvárium na plody moře. Vše je čerstvé

V Zameo ih vjetar se specializují na ryby, mořské plody a pizzu. I když není restaurace přímo u moře, nabízí čerstvé škeble a mořské raky přímo z průzračného bazénku-akvária, umístěného ve středu místnosti před kuchyní.

Rodina Bašićů provozuje restauraci na Murteru už od roku 1918. Do prostoru, kde ji najdete dnes, se restaurace přestěhovala po skončení druhé války po roce 1945. Posledních 12 let vedou tento podnik stále Daniela a Bartul Bašićovi. 

 
 

 

Rodina mnoha talentů

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Daniela a Bartul Bašićovi s jarním personálem restaurace.

Během chladné části roku jsou hosté usazeni uvnitř příjemného prostoru, na jehož tvorbě se podílel slavný chorvatský architekt a rodák z Murteru Nikola Bašič. V Zadaru je podepsán například pod známé mořské varhany. V létě se za domem otevře zahrádka, která je před palčivým sluncem kryta stropem z hustých listů vistárie.
Zamíříte-li v Dalmácii do restaurace, nezapomeňte nikdy na předkrmy. Ty jsou pravou kyticí chutí a bez nich je večeře ne polovičním, ale jen třetinovým zážitkem. Můžete vynechat hlavní jídlo, to můžete, ale nevynechávejte předkrmy. V Zameu to platí dvojnásob.

 

 

Jídelníčku vládne sezóna

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Salát s krevetami, domácí rukolou a cizrnou

V restauraci jsme ochutnali riblju paštetu s divokým chřestem (v dubnu), který je oblíbenou jarní pochoutkou. Pašteta je jemné chuti a chřest je výborným doplňkem. Na jídelním lístku paštetu najdete v průběhu celého roku. Kromě jara však bez chřestu.

Druhým předkrmem byl pro nás exotický krevetový salát s rukolou a cizrnou. Zvláštní kombinace, která dovede překvapit. Poté přišly na řadu teplé předkrmy. Nejprve výborně udělané špagety s plody moře. Jemně dochucené jen tak, aby byla zvýrazněna chuť přimíchaných mořských tvorů. Další variací na jarní téma bylo rizoto s krevetami a chřestem. Protože jsme přišli do restaurace bez ohlášení, vařilo se jen ze surovin, které byly v kuchyni k dispozici. 

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Rizoto s plody moře a chřestem


Rizoto ukončilo vodopád předkrmů a tempo se zpomalilo. Hlavní chod byl jako řeka na klidném dolním toku. Byla jím sépie pečená v peci spolu s brambory, rajčaty, červenou cibulí, černými olivami, pepřem a petrželí. To vše na domácím olivovém oleji. Zatímco všude jinde poznáte jen sépie smažené nebo grilované, v Zameu se nebojí zkoušet i věci nové. A výsledek je výborný.
Ke všem pokrmům byl k dispozici domácí chléb pečený v peci na pizzu.

 

Maličkost na závěr

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Ořechový dort s čokoládou podle Daniely Bašić


Podobná večeře sice vyžaduje usilovnou činnost po dobu několika hodin, ale odchod není třeba ani pak uspěchat. Je čas na moučníky. Nejprve se servíroval čokoládový dort s ořechy, který je vyroben podle receptu Daniely Bašićové a nakonec ještě piškot s krémem a rozpuštěnými malinami.

Zameo ih vjetar vás dostane. Atmosféra je zde jiná, než jste zvyklí v běžných dalmatských konobách. Obsluha je vynikající, prostředí přívětivé a ceny rozumné. Zameo není levná restaurace, ani nemůže být, ale zároveň nepatří do řady těch, ve kterých jsou ceny nastavené na samou hranici možností. 

 

Kde restauraci najdete


Murter
Hrvatskih vladara 5
Tel: +385 22 434 475
Facebook

Vytisknout
7070

Odpovědní formulář

Vyplňte jméno a příjmení, případně tituly
Vyplňte prosím Váš email.

Tipněte vítěze Velikonoční regaty 2020
Potvrďte prosím souhlas se soutěžními podmínkami.
Souhlasím se soutěžními podmínkami

Pravidla tipovací soutěže Vendée Globe s Helly Hansen

Soutěž probíhá od okamžiku zveřejnění do 17. ledna 2021 do 24:00.

Pořadatel soutěže

Pořadatelem tipovací soutěže Vendée Globe s Helly Hansen (dále jen „soutěž“) jsou Lodní noviny sro, se sídlem Pod Havlínem 748, Praha 5, 156 00, IČO: 05897289 (dále jako „pořadatel“).

Doba a místo platnosti soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže na webu www.lodninoviny.cz do  17. ledna 2021 do 24:00 hodin středoevropského času (dále jen čas trvání soutěže) na území České a Slovenské republiky.

Účastníci soutěže

Soutěže se může zúčastnit ten, kdo v čase trvání soutěže tipuje vítěze vyplněním formuláře na stránce soutěže. Osoba nesplňující podmínky účasti, nebo jednající v rozporu s pravidly soutěže, nebude do soutěže zařazená. Pokud by se ukázalo, že taková osoba se i přes výše uvedené stala výhercem v soutěži, například v důsledku nepravdivých informací, které poskytla, nemá nárok na výhru a tato nebude předaná. Ze soutěže jsou vyloučeni zaměstnanci pořadatele a jejích partnerů a osoby jim blízké ve smyslu dle § 22 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Každý účastník soutěže může na soutěžní otázku odpovědět pouze jednou.

Pravidla soutěže

  1. Účastník soutěže musí splnit úkol – správně uhádnout vítěze Vendée Globe 2020. Na otázku v zadání soutěže se odpovídá vyplněním formuláře na stránce soutěže a odesláním formuláře organizátorovi soutěže.
  2. V případě splnění kritéria (1) postupuje účastník soutěže do losování, ve kterém Lodní noviny náhodně vylosují výherce.

Do soutěže jsou zařazené jen platně vyplněné a odeslané formuláře.

Ceny do soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže do 17. ledna 2021 do 24:00 hodin středoevropského času na webové stránce www.lodninoviny.cz. Do soutěže se čtenáři zapojí vyplněním a odesláním formuláře se správnými odpověďmi. Správné odpovědi budou slosovány nejpozději do 4 dnů od vyhlášení oficiálního vítěze závodu. Následující den budou vítězové zveřejněni na Lodních novinách. 

Ceny do soutěže věnuje společnost Helly Hansen. 

Vítěz získá bundu AEGIR OCEAN DRY TOP.  Tato cena je určena pro soutěžícího, který správně uhodne vítěze a bude vylosován. 

V soutěži jsou také 3 ceny útěchy. Jde o baťohy HH Scout Duffel L. Cenu útěchy vyhraje ten, kdo se zúčastní soutěže a bude vylosován. 

Lodní noviny jsou oprávněny zveřejnit jméno a příjmení výherců na svých profilech na sociálních sítích a webových stránkách.

Závěrečná ustanovení

Pořadatel nenese odpovědnost za jakoukoliv technickou chybu při organizaci soutěže a má právo konečného rozhodnutí ve všech záležitostech soutěže včetně jejího ukončení.  O jakýchkoliv reklamacích či námitkách rozhoduje s konečnou platností pořadatel. Pořadatel si vyhrazuje právo bez náhrady soutěž zkrátit, přerušit anebo zrušit či jednostranně změnit nebo doplnit její podmínky, a to tak, že změnu vyhlásí na webových stránkách, kde jsou k dispozici platné a úplné podmínky.

Účastí v soutěži vyjadřuje soutěžící souhlas s těmito pravidly a poskytuje Lodním novinám dobrovolně souhlas se zpracováním svých osobních údajů. Souhlas je možné kdykoliv písemně odvolat. Soutěžící má právo na přístup k Údajům, právo požádat o vysvětlení a případně právo požadovat odstranění vzniklého stavu, zejména blokování, provedení opravy, doplnění či likvidaci jeho Údajů a další práva uvedená v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.

Na poskytnutí výhry není právní nárok a hodnotu výher nelze vyplatit v penězích. Výherce bere na vědomí, že je povinen vypořádat své případné daňové povinnosti vůči státu.

Tyto podmínky jsou platné a účinné od 13.1.2021.

Na horu