Search
× Search
Konoba Tic Tac
Daniel Vodička
/ Kategorie: Kam jet

Konoba Tic Tac

Chcete-li psát o místech, které by jachtař-gurmán neměl v Chorvatsku opomenout, musíte zmínit konobu Tic Tac v Murteru. Již více než čtyři desítky let udává směr, kterým se gastronomie na Murteru vydává. Tic Tac je laťkou, které se snaží dosáhnout i další restaurace v okolí. Nastavuje laťku nejen sobě, ale i ostatním.

Letos již nepotkáme u stolu zakladatele Slobodana Plesliće. V jeho stopách pokračuje syn Luka, který udržuje a rozvíjí to, co se zrodilo z práce rodičů. Vše staré zůstává, mladá krev přichází s novými nápady a prvotřídní servis je i nadále imperativem. 
  

S kořeny na majáku
Těžištěm nabídky restaurace jsou ryby a mořské plody. Tato tradice se táhne od Slobodana Plesliće. Žil v době, ve které se majáky neobešly bez obsluhy. Otec byl strážcem majáku na ostrůvku nedaleko Murteru. Do 7 let žil Slobodan  na ostrůvku, později na majáku trávil všechna léta.
Po základní škole vsadil na turistický ruch, absolvoval hotelovou školu. Následovala léta strávená na lodích po všech mořích světa. Na ostrov se vrátil bohatší o první přístroj na espresso. Se svým bohatstvím si otevřel kavárnu. Psal se rok 1971. Ostrov i celé pobřeží vypadaly jinak. Netrvalo dlouho a kavárna se přeměnila na vyhledávanou restauraci.
Nic neponechal náhodě ani Luka. Za sebou má hotelovou školu ve Švýcarsku, praxi v hotelech Marriot ve Spojených státech, či v Sheratonu v čínském letovisku Sanya. 

Kde zakotvit

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Konoba Tic Tac je schovaná v jedné z úzkých uliček vedoucích k moři.

Zátoka Hramina nabízí hned několik možností ke stání. V první řadě je to marína Hramina. Pro návštěvu konoby má jen jednu nevýhodu. Z brány maríny je to do restaurace 750 metrů. Na druhou stranu, po celodenním sezení v kokpitu je to příjemná večerní procházka. Marína je vhodná pro jachty s ponorem do 3 metrů. Při plavbě do zátoky Hramina je třeba zvýšené opatrnosti v průlivu mezi ostrovy Žminjak a Veli Vinik. Jachty s ponorem nad 2,30 metru by měly raději volit užší, ale hlubší průliv mezi ostrovy Radelj a Mali Prišnjak, kde je hloubka kolem 4 metrů.
Druhou možností stání je městské molo za marínou. Také zde je hloubka 3 metry. Jsou tu k dispozici mooringová stání. Cena stání pro jachty délky 10 – 15 metrů je 15 kn/m za den. Místo bývá často obsazené. Od mola je restaurace vzdálená 300 metrů.
Třetí možností je stání na kotvě nedaleko restaurace. K Tic Tacu se dostanete nejblíže. Dinghy vyvážete přímo u zahrádky restaurace. Hloubka na kotvišti je kolem 3 metrů. Dno místy špatně drží, kotvu je třeba dobře vyzkoušet. I když je zátoka Hramina dobře krytá, při silném větru se v ní mohou zvednout nepříjemné vlny. Přeci jen je více než kilometr dlouhá a 500 metrů široká. 

V zimě uvnitř, v létě venku
Na jaře je otevřená jen jedna část restaurace. Na zahrádku na nábřeží je ještě brzy. Interiér zabydlený předměty, které mají vztah k moři, lodím a rybářům, byl příjemně vytopený pecí. Útulný interiér si zachovává domáckou atmosféru, není třeba se obávat luxusního podniku, ve kterém se jachtař v bundě od žluťáků nebude cítit dobře.

Dnes se podává…

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Mořští ježci a ústřice, vše servírované na ledu. Na začátek.

Jídelní lístek je v restauracích jako je Tic Tac zbytečný. Cizinec si jen těžko vše dokáže přeložit a tím méně si představit, co ho čeká. Je lepší naznačit, kterým směrem se chcete ubírat a pak již nechat vše na kuchaři.
Začínat je možné předkrmem, který není v této části Chorvatska typický. Ústřice bychom čekali spíše dále na jihu na Pelješacu a mořského ježka na Sicílii. Je to kombinace, po které nesáhne každý, kdo ale má rád syrové mořské speciality, neměl by zaváhat. 

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Kozice a škampi další syrový předkrm.

Také malé krevety (kozice) v kombinaci s většími (škampi), které se dostaly na stůl ve druhé várce, byly syrové a servírované na ledu. Lůžko z rukoly, na něm škampi a kozice, ochucené kapary a nasekanou petrželkou. Domácí citron na doplnění chuti.
Po jemných chutích syrových mořských plodů přišly na řadu předkrmy výraznější. Marináda z pečeného mořského úhoře připomíná způsobem výroby naše pečenáče. Výsledek je bledě růžový, se sklovitou cibulkou, ozdobený rukolou.

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Carpaccio z tuňáka a chobotnice.

Zvláštní kombinace přišla na stůl vzápětí. Carpaccio z tuňáka a chobotnice, k tomu smetana s křenem a velmi výrazný „sir od mišine“. Jde o chutí i vůní velmi charakteristický ovčí sýr, který zraje ve staré ovčí kůži. Jde o specialitu z vnitrozemí Dalmácie, velmi výraznou, kterou by bylo chybou si nechat ujít. I když se na první pohled zdá, že se ke carpacciu nehodí, opak je pravdou.

V chobotnicovém salátu, servírovaném následně, najdeme obvykle více brambor, než hlavonožců. Něco takového v konobě Tic Tac nepřichází v úvahu. Salát na lůžku z rukoly je jemně kořeněný a lehce nakyslý. Chapadla hlavonožců jsou ideálně připravená, ztratila gumový nádech, v ústech se měkce rozpadají. Rajče a černé olivy dělají talíř pestřejší. A žádné brambory, jen chobotnice!

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Mix rybích předkrmů ančovičky, sardele a brancin

Velké obliby se mezi hosty restaurace dostává mixu tří rybích předkrmů na jediném talíři. Jde o filátka ančoviček nakládaná v citrónové šťávě, ostřejší slané sardelky s ovčím sýrem a plátek marinovaného brancina. Výraznou chuť mají sardelky, ostatní je velmi jemné.
Všechny předkrmy nejsou jen studené. Z teplých můžeme zmínit špagety s mořskými ježky posypané nasekanými listy petrželky. Výborná chuť čerstvých mořských plodů byla jen místy narušena zbytky skořápek ostnokožců.

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Rizoto s divokým chřestem a vangolema.

Druhý z teplých předkrmů si zaslouží ještě více pozornosti. Šlo o rizoto s divokým chřestem a vangolema. Divoký chřest je v jarních měsících v Dalmácii velmi oblíbený a je ho možné nakoupit od pouličních prodejců podél frekventované Jadranské magistrály. V kombinaci s rizotem a mořskými plody je skvělý.
Také hlavní chod měl samozřejmě mořskou příchuť. Šlo o brodet z domácích jadranských sépií s paprikou, petrželkou a bílým vínem.

 

 

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Foto Pavel Nesvadba/sailingphotogallery.com

Marináda z pečeného mořského úhoře.

Tic Tac je restaurace, kterou je třeba navštívit, pokud máte v úmyslu poznat na Murteru to nejlepší. Skvělý zážitek v zimě, kdy je otevřena pouze stará část restaurace uvnitř, i v létě, kdy se přidá nová větší kuchyně a prostor na nábřeží. U stolku venku na nábřeží je jen škoda, že moře není v zátoce celkově čistší. Třeba to jednou bude lepší, situace se velmi zvolna zlepšuje.
Cenově patří konoba Tic Tac ke drahým restauracím. Za vysokou cenu však získáte unikátní zážitek. 



Kde Tic Tac najdete?

Konoba Tic Tac
Hrokešina 5, Murter
Telefon: + 385 22 435 230
GSM: + 385 98 864 619

Za článek děkujeme Pavlu Nesvadbovi.
Vytisknout
5001

Odpovědní formulář

Vyplňte jméno a příjmení, případně tituly
Vyplňte prosím Váš email.

Tipněte vítěze Velikonoční regaty 2024
Potvrďte prosím souhlas se soutěžními podmínkami.
Souhlasím se soutěžními podmínkami

Pravidla soutěže Tipovačka na vítěze Velikonočky 2024

Soutěž probíhá od okamžiku zveřejnění do 5. dubna 2024 do 23:59:59.

Pořadatel soutěže

Pořadatelem soutěže Tipovačka na vítěze Velikonočky 2024 (dále jen „soutěž“) jsou Lodní noviny sro, se sídlem Pod Havlínem 748, Praha 5, 156 00, IČO: 05897289 (dále jako „pořadatel“).

Doba a místo platnosti soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže na webu www.lodninoviny.cz do 5. dubna 2024 do 23:59:59 středoevropského letního času (dále jen čas trvání soutěže) na území České a Slovenské republiky.

Účastníci soutěže

Soutěže se může zúčastnit ten, kdo v čase trvání soutěže správně tipuje vítěze vyplněním formuláře na stránce soutěže. Osoba nesplňující podmínky účasti, nebo jednající v rozporu s pravidly soutěže, nebude do soutěže zařazená. Pokud by se ukázalo, že taková osoba se i přes výše uvedené stala výhercem v soutěži, například v důsledku nepravdivých informací, které poskytla, nemá nárok na výhru a tato nebude předaná. Ze soutěže jsou vyloučeni zaměstnanci pořadatele a jejích partnerů a osoby jim blízké ve smyslu dle § 22 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Každý účastník soutěže může na soutěžní otázku odpovědět pouze jednou.

Pravidla soutěže

  1. Účastník soutěže musí splnit úkol – správně tipnout vítěze Velikonoční regaty 2024. Na otázky v zadání soutěže se odpovídá vyplněním formuláře na stránce soutěže a odesláním formuláře organizátorovi soutěže.
  2. V případě splnění kritéria (1) postupuje účastník soutěže do losování, ve kterém Lodní noviny náhodně vylosují výherce.
  3. Soutěž vyhrává vylosovaný výherce. Cena je nepřenosná. Na palubě jachty má zajištěno místo pouze vylosovaný výherce. 

Do soutěže jsou zařazené jen platně vyplněné a odeslané formuláře.

Cena do soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže do 5. dubna 2024 do 23:59:59 středoevropského času na webové stránce www.lodninoviny.cz. Do soutěže se čtenáři zapojí vyplněním a odesláním formuláře se správnou odpovědí. Správné odpovědi budou slosovány na vyhlášení Velikonoční regaty a tamtéž bude vyhlášen vítěz.  

Cenu do soutěže věnuje společnost Lodní noviny sro.  Vítěz vyhrává jedno místo na plavbě na Azorských ostrovech od 15. do 22.6. dle specifikací zde. Součástí ceny je místo na palubě jachty, cena nezahrnuje přístavní poplatky, dopravu, stravu, ani pojištění.

Lodní noviny jsou oprávněny zveřejnit jméno a příjmení výherce na svých profilech na sociálních sítích a webových stránkách.

Závěrečná ustanovení

Pořadatel nenese odpovědnost za jakoukoliv technickou chybu při organizaci soutěže a má právo konečného rozhodnutí ve všech záležitostech soutěže včetně jejího ukončení.  O jakýchkoliv reklamacích či námitkách rozhoduje s konečnou platností pořadatel. Pořadatel si vyhrazuje právo bez náhrady soutěž zkrátit, přerušit anebo zrušit či jednostranně změnit nebo doplnit její podmínky, a to tak, že změnu vyhlásí na webových stránkách, kde jsou k dispozici platné a úplné podmínky.

Účastí v soutěži vyjadřuje soutěžící souhlas s těmito pravidly a poskytuje Lodním novinám dobrovolně souhlas se zpracováním svých osobních údajů. Souhlas je možné kdykoliv písemně odvolat. Soutěžící má právo na přístup k Údajům, právo požádat o vysvětlení a případně právo požadovat odstranění vzniklého stavu, zejména blokování, provedení opravy, doplnění či likvidaci jeho Údajů a další práva uvedená v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.

Na poskytnutí výhry není právní nárok a hodnotu výhry nelze vyplatit v penězích. Výherce bere na vědomí, že je povinen vypořádat své případné daňové povinnosti vůči státu.

Tyto podmínky jsou platné a účinné od 10.3.2024.

Na horu