Search
× Search
Když se staví jachta...
Daniel Vodička

Když se staví jachta...

Jak vypadá stavba jachty, která není tak docela běžná? Podíváme se v několika dílech na stavbu zakázkové jachty Pegasus 50.

Jachta, které se budeme v budoucnu několikrát věnovat, je vyráběná ve Slovinsku na zakázku. Jedná se, použijeme-li odborné pojmenování, o fast cruiser. Jde o rychlou turistickou jachtu, která vedle rychlosti nabízí svému majiteli i maximální pohodlí. Je určena pro zkušenější jachtaře, kteří rádi využijí plného potenciálu jachty. Navíc se počítá s tím, že majitel se bude vydávat na plavbu nejen s posádkou, ale i sám.

Proč Pegasus

Foto Pegasus Yachts

Foto Pegasus Yachts

Trup je vyroben technologií vakuové infuze.
Budoucí majitel jachty je zkušený jachtař, Pegasus není jeho první loď. Vždy na moři tíhnul k rychlosti, ale proti své minulé jachtě chtěl přidat krytý pilothouse, ze kterého je možné jachtu vést i za špatného počasí. Důležitým faktorem bylo také snadné ovládání, což vychází z chuti vyplouvat sám.

Dalším prvkem byla stojná výška v podpalubí, která musela dosahovat téměř dvou metrů. Tomuto zadání nejprve Pegasus o pár centimetrů nevyhovoval, ale protože jde o jachtu vyráběnou na zakázku, mohlo dojít k drobným úpravám, po kterých jachta zadání splnila.

Roli naopak nehrál velký počet kajut. Pegasus má kajuty jen v přední části trupu, od salonu směrem k přídi. Na zádi jsou jen úložné prostory. Tři kajuty jsou tak maximem.

Karbon v trupu

Foto Pegasus Yachts

Foto Pegasus Yachts

Také na palubě má své místo karbon.
Trup jachty je vyroben ze sendviče složeného ze skelného laminátu, pěny a karbonu na vnitřní straně. Zatímco sklo na vnější straně trupu lépe odolává poškozením, karbon je tuhý a lehký. Sendvič tvoří také všechny vnitřní přepážky. I díky tomu se podařilo udržet hmotnost 15 metrů dlouhé a více než 4,8 metru široké jachty na 12 tunách. Téměř 40 % celkové hmotnosti přitom tvoří balast na kýlu.

Vakuová infuze

Foto Pegasus Yachts

Foto Pegasus Yachts

Nejprve je třeba do trupu naskládat jednotlivé vrstvy sendviče.
Na snímcích vidíte detaily z výroby trupu nové jachty. Při výrobě je použita metoda vakuové infuze, při které se nejprve naskládají jednotlivé vrstvy sendviče do formy. Následně dojde zatěsnění celé formy fólií. Hadice, které na snímcích vidíte, jsou určené k odsávání vzduchu, tvorbě podtlaku a k nasávání pryskyřice do formy. Vakuová infuze zajišťuje lepší kvalitu výsledného produktu a menší hmotnost.

Výroba trupu a paluby je první fází výroby. Následovat bude lakování a montáž interiéru a paluby.

Vytisknout
666

Pravidla soutěže Tipovačka na vítěze Velikonočky 2019

Soutěž probíhá od okamžiku zveřejnění do 7. dubna do 10:00.

Pořadatel soutěže

Pořadatelem soutěže Tipovačka na vítěze Velikonočky 2019 (dále jen „soutěž“) jsou Lodní noviny sro, se sídlem Pod Havlínem 748, Praha 5, 156 00, IČO: 05897289 (dále jako „pořadatel“).

Doba a místo platnosti soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže na webu www.lodninoviny.cz do 7. dubna 2019 do 10:00 hodin středoevropského letního času (dále jen čas trvání soutěže) na území České a Slovenské republiky.

Účastníci soutěže

Soutěže se může zúčastnit ten, kdo v čase trvání soutěže správně tipuje vítěze vyplněním formuláře na stránce soutěže. Osoba nesplňující podmínky účasti, nebo jednající v rozporu s pravidly soutěže, nebude do soutěže zařazená. Pokud by se ukázalo, že taková osoba se i přes výše uvedené stala výhercem v soutěži, například v důsledku nepravdivých informací, které poskytla, nemá nárok na výhru a tato nebude předaná. Ze soutěže jsou vyloučeni zaměstnanci pořadatele a jejích partnerů a osoby jim blízké ve smyslu dle § 22 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Každý účastník soutěže může na soutěžní otázku odpovědět pouze jednou.

Pravidla soutěže

  1. Účastník soutěže musí splnit úkol – správně tipnout vítěze Velikonoční regaty 2019. Na otázku v zadání soutěže se odpovídá vyplněním formuláře na stránce soutěže a odesláním formuláře organizátorovi soutěže.
  2. V případě splnění kritéria (1) postupuje účastník soutěže do losování, ve kterém Lodní noviny náhodně vylosují výherce.

Do soutěže jsou zařazené jen platně vyplněné a odeslané formuláře.

Cena do soutěže

Soutěž probíhá ode dne zveřejnění soutěže do 7. dubna 2019 do 10:00:00 hodin středoevropského času na webové stránce www.lodninoviny.cz. Do soutěže se čtenáři zapojí vyplněním a odesláním formuláře se správnou odpovědí. Správné odpovědi budou slosovány na vyhlášení Velikonoční regaty v pátek  12. dubna a tamtéž budou vyhlášeni. 15. dubna 2019 bude vítěz zveřejněn na Lodních novinách. 

Ceny do soutěže věnuje společnost Helly Hansen.  Vítěz získá bundu HP Racing Midlayer Jacket.  Vylosovaný na druhém místě vyhraje Hellypack Bag a cena za třetí místo je červenobílý HH Racing Bag. 

Lodní noviny jsou oprávněny zveřejnit jméno a příjmení výherců na svých profilech na sociálních sítích a webových stránkách.

Závěrečná ustanovení

Pořadatel nenese odpovědnost za jakoukoliv technickou chybu při organizaci soutěže a má právo konečného rozhodnutí ve všech záležitostech soutěže včetně jejího ukončení.  O jakýchkoliv reklamacích či námitkách rozhoduje s konečnou platností pořadatel. Pořadatel si vyhrazuje právo bez náhrady soutěž zkrátit, přerušit anebo zrušit či jednostranně změnit nebo doplnit její podmínky, a to tak, že změnu vyhlásí na webových stránkách, kde jsou k dispozici platné a úplné podmínky.

Účastí v soutěži vyjadřuje soutěžící souhlas s těmito pravidly a poskytuje Lodním novinám dobrovolně souhlas se zpracováním svých osobních údajů. Souhlas je možné kdykoliv písemně odvolat. Soutěžící má právo na přístup k Údajům, právo požádat o vysvětlení a případně právo požadovat odstranění vzniklého stavu, zejména blokování, provedení opravy, doplnění či likvidaci jeho Údajů a další práva uvedená v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů.

Na poskytnutí výhry není právní nárok a hodnotu výher nelze vyplatit v penězích. Výherce bere na vědomí, že je povinen vypořádat své případné daňové povinnosti vůči státu.

Tyto podmínky jsou platné a účinné od 12.3.2019.

Na horu