Proč nemít kuchyni před salonem
Mezi novými jachtami se nám rozšířil takový nešvar. Loděnice začaly používat kuchyně umístěné mezi salonem a předními kajutami. Vypadá to výborně. Má to svá ale…
Proč se od dávného dávna, od chvíle, kdy se začaly vyrábět jachty, používaly kuchyně umístěné vedle hlavní lukny? Vedle schodů do podpalubí?
Důvod je jednoduchý. Kuchyně vedle hlavní lukny je dobře přístupná ze salonu i z kokpitu. Navíc tomuto umístění nahrával i tvar trupu (dnes nedůležité).
Je to jasné, když je hezky, servírujete večeři na palubu, když prší, snídáte v podpalubí v salonu. Ze strategicky umístěné kuchyně není problém podávat pokrmy nahoru i do salonu.
Jachty před lety byly navrhovány a stavěny k jinému účelu než dnes. Tenkrát se počítalo s tím, že hlavním úkolem jachty je plavba. Krátká, dlouhá, na tom nezáleží. Prostě plavba. Tato překonaná myšlenka se dnes už opouští. Vraťme se ale k plavbě. Plujete ve dne, plujete v noci. Jednou je vedro, jindy chlad prostupuje až na kost. Pomocník v kymácejícím se podpalubí uvaří čaj a podá ho kormidelníkovi do kokpitu. Jen se natáhne z kuchyně a podá ho.
Teď si představte, jak kuchař uvaří čaj v moderní jachtě s kuchyní vpředu. Uvaří a naleje do hrnku. To je stejné jako na staré lodi. Pak se ale musí vydat na nebezpečnou pouť celým podpalubím, aby se dostal k hlavní lukně a do kokpitu. Dá se předpokládat, že než se kormidelník napije, bude již půlka hrnku prázdná.
Poznámka: U většiny jachet, které vidíme v marínách ve Středomoří, je tento argument neplatný. Když je třeba se ohřívat u kormidla čajem, nevyplouvají.
3699
Související články
Jak je to s odpadem na jachtách
Jak je to s odpadem na jachtách
Odstraňování odpadů z jachet na moři dle přílohy V k úmluvě MARPOL 73/78
Potopená jachta u Ostie
Potopená jachta u Ostie
Dvacetimetrová jachta se potopila asi míli od Ostie v Itálii a my víme proč.
Probuzení na útesech
Probuzení na útesech
Dnes ráno v 06:35 kontaktuje MRCC Rijeka kapitán motorové jachty Code (Sunseeker, 28 metrů délky). Hlásí nehodu. Jím vedená jachta je tak do půlky trupu posazená na ostrůvek Pijavica nedaleko Trogiru.