Nejbezpečnější místo za plavby
Zkušený jachtař ví, kam umístit za plavby konvičku s čajem, kde má své místo hrnec s polévkou, kde se bude cítit bezpečně talíř s nakrájeným ovocem. U charterových posádek často tato znalost chybí.
Za plavby na plachetnici jsou v kuchyni jen dvě bezpečná místa na odložení čehokoli, co nechceme dát do skříňky. Je to dřez, pokud ho zaplníme tak, aby předměty v něm byly stabilní a vařič. Na ten se často zapomíná.
Přijdeme-li na palubu charterové jachty, je obvykle vařič v kuchyni zaaretovaný, aby se nemohl naklánět (uklízečkám se lépe myje). Jakmile povolíme aretaci (zástrčka dole pod troubou) vařič se může naklánět zprava doleva, podle náklonu lodě. Je to užitečná maličkost, která umožňuje vaření za plavby. Na vařiči by dále měly být nastavitelné packy, které fixují při vaření hrnec na místě. Tyto packy jsou na charterových lodích obvykle demontované a ztracené, nebo demontované a uložené ve skříňce či šuplíku poblíž.
Samozřejmě platí pro vařič, který není zaaretovaný. To je třeba si vždy ověřit. Někteří suchozemští kuchyři (-ky) se u naklápějícího se vařiče cítí nejistě a rádi ho kdykoli to jde, zase zajistí. Pak ovšem výše zmíněné nepaltí…