Kam jet

1000 mil plavba do Řecka a zpět

V pondělí se na plavbu ze Šibeniku do Řecka a zpět vydala posádka Lodních novin vedená Petrem Juránkem. Cílem je uplout během 14 dnů 1000 mil a získat tak pořádný základ nezbytné praxe pro zisk průkazu B.

Zákon vyžaduje na vydání průkazu B praxi v celkové délce 2500 námořních mil. 1500 pod vedením zkušeného skippera a dalších 1000 mil samostatně.  1000 mil na plavbě do Řecka a zpět tedy není vše, ale je to slušný fundament.

Původní plán byl vyplout již v neděli, ale při přebírání jachty v Šibeniku bylo zjištěno ohnutí lišty rolfoku v jeho horní části. Charterovka Yacht Club Praha vedená Matějem Novákem se zachovala skvěle: „Jasně, vše opravíme, v nejkratším možném termínu. Náhradní díl jsme schopni mít v pondělí ráno.“

Bylo tedy třeba pozměnit plány. Na neděli byla naplánovaná tréninková plavba kolem ostrovů šibenického archipelagu. Posádka se přitom sehrála, nacvičila vše potřebné, co se následně hodilo při nočních plavbách.

V pondělí nastoupili servisácí hned ráno. Přijela vysokozdvižná plošina, bylo třeba demontovat celý přední stěh. Ukázalo se, že rolfok je naražený, nejspíše v některém námořním bunkru na Visu. Posádka chybu, jak už to bývá, nepřiznala. Několik hodin zabrala výměna nové části profilu za starý a opětovná montáž stěhu. Kolem poledního bylo konečně možné vyplout na jih. Matěj Novák se svými muži odvedl výbornou práci.

Předpověď do čtvrtka byla na plavbu na jih velmi dobrá. Vítr od severozápadu do 15 uzlů. Proto šel na stěžeň genaker a začala krásná a pohodová plavba na jih na zadoboční vítr. Od čtvrtka již slibuje předpověď i na jihu pozvolný nástup juga, které další postup zbrzdí a výrazně znepohodlní.

Plavba na genaker k jihu byla přerušena na jihu Itálie v Cala Ponte Marina. Byl čas na croissant a ranní espresso. Pochopitelná zastávka. Nyní se již řecká výprava vydala znovu na cestu. Genaker nahoře a upalují na jih. Je třeba se dostat co nejdále před nástupem juga. Uvidíme, kam až se podaří v Řecku doplout. Vše bude záležet také na předpovědi pro zpáteční plavbu

Polohu Argonautů můžete sledovat zde.