Novinky

Čtyři mrtví po srážce v Řecku

Nedaleko ostrova Aegina se v jednu hodinu po poledni 16. srpna narazil rychlý motorový člun dlouhý 8 metrů do malé turistické lodi, kterou v podstatě přeřízl na dvě půlky. Na turistické lodi bylo 20 pasažérů, čtyři z nich včetně otce s dítětem srážku nepřežili.

Nikdo ze čtyř členů posádky rychlého člunu nebyl raněn. Kapitán člunu byl vzat řeckou policií do vazby. Míra zavinění se vyšetřuje.

Co s tím?
Podobných tragických nehod přibývá. Ze zpráv se pomalu stává černá kronika. I když víme, že se znovu ozvou tací, kteří řeknou, že na silnicích umírají lidé a nikdo nechce zakázat automobily, přesto si myslíme, že do budoucna bude třeba zavést určité regulace. Nejen u nás. Zkuste si jen představit, že obětí je váš muž/žena a vaše dítě.
Proč je nehod tolik? Protože možností plout na jakékoli lodi, včetně rychlých motorových člunů, je stále více.
A také proto, že z celkového počtu těch, kteří drží v ruce kapitánskou licenci, je nemalé procento lidí nezodpovědných. Zkoušky udělají s odřenýma ušima, nebo si je dokonce koupí. Nedodržují žádná pravidla a mnohdy je ani neznají. Nejsou schopni se zamyslet nad tím, co svými činy mohou způsobit. Jsou sobečtí, bezohlední, mnozí také exhibicionisté, kteří vyhledávají blízkost publika.

Proto dochází k nehodám, ke zbytečným úmrtím. Odjedete na dovolenou a už se z ní nevrátíte. Stávalo se to v určité míře vždy, ale nyní jsou absolutní počty vyšší. Děje se to na moři a děje se to bohužel i u nás.
Až budete příště hájit neomezenou rychlost motorových člunů kdekoli, zkuste si představit, že tím zabitým je někdo z vašich blízkých.

Nehledejte argumenty. Jen si to zkuste představit! To postačí.