Search
× Search
Konoba Barsa
Jan Koukal
/ Kategorie: Kam jet

Konoba Barsa

Majitel konoby Barsa Goran Matijašević miluje svoji práci, ingredience, se kterými zachází, váží si jejich čerstvosti a díky tomu dokáže připravit pro své hosty pokrmy, na které se nezapomíná.

Konobu Barsa najdete na západě Pelješacu ve velké zátoce Lovište. Malá vesnice, jediné věkovité kamenné molo a výhled na západ slunce. To je atmosféra, která na vás čeká. Stolky na břehu moře, nad hlavou šumění starých borovic. Restaurace Barsa je otevřena již více než tři desítky let. Dáte-li se s Goranem do řeči zjistíte, že pro něj není konoba obyčejným zaměstnáním, ale posláním. Vypráví o starých odrůdách rajčat, které uchovává na svých záhonech a které mají více chuti než dobře vypadající odrůdy dnešních dnů. Vypráví vám o bylinách, které rostou na okolních svazích, o rukole, salátu, petrželi či cibuli. A o rybách a mořských tvorech obecně, samozřejmě. To jsou základy kuchyně, na kterých již léta staví. A je to stavba úspěšná. Jak je vidět na hostech, kteří do Lovište zajíždějí, kteří konobu Barsa vyhledávají. Pro některé jsou zde připravená jídla větším lákadlem, než nedaleká starobylá Korčula.

Kde kotvit


Zátoku Lovište najdete na západě Pelješacu, před vjezdem do průlivu mezi Korčulou a Pelješacem. Jde o velký a dobře chráněný záliv, ve kterém je možné najít úkryt za jakéhokoli větru. Vesnice, přístavní molo a a Goranova restaurace jsou na jižní straně zátoky. Nejlepším vodítkem je staré kamenné molo, u kterého konoba stojí. Pokud je volné místo u mola, je možné se u něj vyvázat, s plachetnicemi však nezajíždějte příliš ke břehu kvůli hloubce. Často je ale místo u mola plné. Pak je možné nedaleko od mola zakotvit, hloubka je ideální a dno drží. Vyvážete-li se u mola, konoba Barsa je ta vlevo, zahrádka s proutěnými křesílky pod střechou na kamenných sloupech.

Přijet bez ohlášení?

Podobně jako i v jiných vyhlášených jachtařských restauracích na Jadranu není dobré přijíždět neohlášen. Místo sice může být volné, ale horší to bude s výběrem čerstvých ryb, protože z jiných Goran nevaří. Proto je nejlepší, si do restaurace dopředu zatelefonovat, rezervovat si stůl a samozřejmě také rybu dle chuti.

Zkušenost

Do Barsy jsme přijeli bez ohlášení, chybovali jsme a bylo nám to hned vyčteno. Ryby již byly rezervované. Goran se však nenechal nachytat v nedbalkách a nabídl nám menu vytvořené z langust.
Raky jsme si mohli vybrat z klece u mola. Náš další program sestával ze salátu z nožiček růžových langust, dále následovaly lehce osmahnuté krevety a vše končilo hlavním chodem, kterým byly langusty s domácími těstovinami.
Šlo tedy o menu poměrně monotónní obsahem, ale nikoli chutěmi. Něco zcela jiného po chuťové stránce znamenal předkrm a něco jiného nabídlo hlavní jídlo. Vše lehce kořeněné tak, aby vyniklo to nejlepší z chuti mořských raků. Domácí těstoviny pak byly i krokem do historie, do doby, kdy obchody nebyly zahlceny těstovinou prefabrikovaného tvaru, chutě i vůně.
A nakonec i obyčejný zeleninový salát byl něčím, co není všude obvyklé. Mohli jsme se tak přesvědčit, že zelenina, které Goran věnuje tolik péče a o které rád mluví, je jiná než ta, kterou obvykle najdete na pultech obchodů.
Cesta na západ Pelješacu teď může mít pro vás jasný cíl. Potěšíte tím nejen své chutě, ale i Gorana. A můžete mu od nás vyřídit pozdrav, jistě se za ním zase brzy podíváme.

Konoba Barsa

Goran Matijašević
Lovište, Pelješac
Tel: 020 718 057, 098 9386 131

5063
Na horu